Tracing voor gebouwen en infrastructuur

Soorten Tracing voor Gebouwen & Infrastructuur

Voor vorstbeveiliging van aan- en afvoerleiding(en), tanks en containers voor water, vloeistoffen en voedings-middelen, worden diverse verwarmingskabels toegepast, zoals:

Voor het op temperatuur houden/brengen van aan- en afvoerleidingen, tanks en containers voor water, vloeistoffen en voedingsmiddelen, worden diverse verwarmingskabels toegepast, zoals:

Voorkomen Legionellabesmetting van water in leidingen en buffers:

 • Zelflimiterende verwarmingskabel 65°C

Wegdek- en hellingbaanverwarming:

 • Serieverwarmingskabel

Dak-, trap- en dakgootverwarming:

Vloerverwarming koelcellen:

Daarnaast zijn er nog thermostaten, regelpanelen en andere toebehoren:

Voorkomen Legionellabesmetting van water in leidingen en buffers

Algemeen: 

Lionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken (legionellose). Deze aandoening heeft twee bekende ziektebeelden: legionellapneumonie (veteranenziekte), een ernstige vorm van longontsteking en Pontiac fever, een griepachtige aandoening.

Besmetting:

 • Je kunt ziek worden door het inademen van de bacterie. Je wordt niet ziek door het drinken van water met Legionella. Het komt vrijwel nooit voor dat een patiënt met legionellose iemand anders besmet.
 • Besmettingsbronnen: De legionellabacterie komt van nature voor in grond en in water. In water zitten meestal heel weinig legionellabacteriën. Maar soms kan legionella in water erg snel groeien, vooral als het water stilstaat en tussen 25 en 45 graden warm is.
 • Wordt er gesproeid met water met veel Legionella erin? Dan kan iemand hele kleine druppeltjes water (aerosolen) inademen. Zo kan iemand besmet raken. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het douchen of door het gebruik van een hoge druk spuit. Ook bij whirlpools ontstaan veel kleine waterdruppeltjes die ingeademd kunnen worden.
 • Legionella kan ook groeien in natte koeltorens. Dit zijn systemen die bijvoorbeeld gebruikt worden in de industrie of voor de koeling van een (kantoor)gebouw. Deze systemen vernevelen water. Door het inademen van deze nevel kun je besmet raken.
 • De legionellabacterie wordt ook gevonden in grond, bijvoorbeeld potgrond. Mogelijk kun je ook besmet raken door inademing van kleine deeltjes grond.

Preventie:

 • Voor uw drinkwater thuis hoeft u geen legionella-beheersplan uit te voeren. De kans dat u thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein. U kunt legionella-groei wel beperken door op het volgende letten:
 • Stel de boiler of combiketel goed af (tenminste 60 graden).
 • Gebruik het warme en koude water minimaal wekelijks. Spoel direct na terugkeer van vakantie even de kranen en douche door om het water te verversen.
 • Maak niet zelf aanpassingen aan de drinkwaterinstallatie maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf.
 • Maak apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon. Laat geen water in deze apparaten staan als het langer dan een week niet wordt gebruikt.

Voorbeelden:

 • Tuinslang, hoge drukspuit en andere sproeiende (speel)apparaten na gebruik goed leeg laten open. Leeg ook de plantenspuit na ieder gebruik
 • Bubbelbad (spa, whirlpool, jacuzzi, hot tub, etc.) regelmatig reinigen en ontsmetten volgens de gebruiksaanwijzing. Staat het bubbelbad in de tuin? Zorg dat er geen aarde/grond in het water komt
 • apneu apparaat (CPAP): Vul het waterreservoir met afgekoeld gekookt water en ververs dit dagelijks. Reinig het masker dagelijks.  Reinig en ontsmet het reservoir wekelijks volgens de gebruiksaanwijzing.
 • Ontkalk de douche regelmatig.
 • Luchtbevochtigers: vullen met gekookt en afgekoeld water. Reinig en ontkalk regelmatig het reservoir en ververs het water minimaal wekelijks
 • Waterbevalling: maak het bad voor gebruik schoon en vul het bad pas als de bevalling begint. Gebruik geen baden met watercirculatie of verwarming. Gebruik bij huurbaden altijd een hygiënische hoes.
 • U kunt geen legionella-longontsteking krijgen van apparaten waar de temperatuur regelmatig boven de 60°C komt of waarvan het water niet wordt verneveld. Voorbeelden: koffiezetapparaten, waterbakjes (bijv. op verwarming) en stoomapparaten.

Met o.a. verwarmingskabel kunt u er voor zorgen dat heet waterleidingen niet zoveel warmte verliezen dat ze afkoelen tot onder de 60°C. Dit kunt u realiseren met tracing:

 • TRACECO-W: Voor toepassingen bij gemiddelde temperaturen (ca. +65°C). Ideaal voor het op temperatuur houden van vetleidingen of heetwaterleidingen ter voorkoming van  legionella. 9W/m@+55°C, 13W/m@+65°C

Serie verwarmingskabel voor hellingbaanverwarming en vloerverwarming

Hellingbaanverwarming met serie verwarmingskabel:
Voor hellingbanen of wegdekken met beton, asfalt, kunststof of klinkers passen we ons type EHCC (zie ons specificatieblad) toe. Deze kenmerkt zich als een zeer robuuste kabel en is geschikt voor een kortstondige temperatuur van 235°C. Deze kabel beschikt over een retourader, waardoor, door de eenzijdige aansluiting de montage en aansluiting wordt vereenvoudigd. Standaard is de verwarmingskabel voorzien van 10m aansluitkabel (koud eind).

Vloerverwarming met serie verwarmingskabel:
Voor comfortverwarming, zoals voor bijv. een badkamer, toiletruimte, hal of keuken kunnen vloerverwarmingsmatten (100-150W/m2) worden gebruikt. Voor hoofdverwarming wordt doorgaans verwarmingskabel toegepast, aangezien het om grotere oppervlakken gaat met meer vermogen (130-160W/m2). De kabels zijn voorzien van een weerstandsader en een retour binnen één kabel (zgn. twinconductor). Dit vereenvoudigd de aansluiting en montage

Vorstbeveiligingskabel

De vorstbeveiligingskabel is een voordelige en handige oplossing om bevriezing van uw waterleiding (metaal of kunststof) tegen te gaan. Het enige dat u nodig heeft is een stopcontact met randaarde, beveiligd door een aardlekschakelaar. De geïntegreerde thermostaat schakelt de verwarmingskabel in als de temperatuur onder de +5°C komt. De verwarmingskabel heeft een aansluitkabel van 4m met aangegoten stekker met randaarde. De vorstbeveiligingskabel is IPX7 en mag dus worden ondergedompeld in water. Toepasbaar voor waterleiding, kraan, watermeter, dakgoot, afvoer, condensafvoer, in de grond (planten), etc.. De verwarmingskabel kan worden bevestigd met bundelbandjes of tape (ductape of aluminium tape).

Indien er een oplossing op maat dient te worden gemaakt dan kan gebruik worden gemaakt van onze zelflimiterende verwarmingskabel. Deze kan op maat worden geleverd.

Werking:
Zelflimiterende verwarmingskabels bestaan uit twee parallelle aders die zijn ingebed in een speciale kunststof laag vermengd met een hoeveelheid koolstofdeeltjes. Bij stijging van de temperatuur zet de kunststof laag uit waardoor de afstand tussen de koolstofdeeltjes wordt vergroot. Hierdoor neemt de weerstand toe en daalt het vermogen. Bij afkoeling keert dit proces zich om en zal het vermogen van de kabel weer stijgen.

Soorten zelflimiterende verwarmingskabel voor vorstbeveiliging:

 • TRACECO   Deze kabel is zeer geschikt voor vorstbeveiliging en het op een lage temperatuur houden van o.a. leidingen, tanks, afsluiters en (dak)goten in de industrie en woning- en utiliteitsbouw. 10W/m@+10°C, 20W/m@+10°C, 30W/m@+10°C, 40W/m@+10°C
 • TRACECO-15   Deze kabel heeft dezelfde eigenschappen als de TRACECO kabel, echter is een stuk smaller. 12W/m@+10°C

Vorstbeveiligingskabel tracing gebouwen en infrastructuur